Майстер-клас з серцевої недостатності

22 – 24 квітня відбувся унікальний багатодисциплінарний майстер-клас для семи молодих лікарів-кардіологів м. Києва з діагностики та сучасного лікування серцевої недостатності. Ініціаторами унікального освітнього проекту стали співробітники Інституту серця МОЗ України та розташованих на цій клінічній базі кафедр НМАПО імені П. Л. Шупика.

Майстер-клас відкрив завідувач кафедри, кардіохірургії, рентгенендоваскулярних та екстракорпоральних технологій чл.-кор. НАМН України професор Борис Тодуров. Протягом трьох робочих днів слухачі повною мірою «занурились» в роботу клініки. Вони безпосередньо ознайомились з роботою операційного блоку, відділень ангіографії, інтенсивної терапії та електрофізіологічної лабораторії. Керівники відділень Інституту серця та співробітники кафедри функціональної діагностики спеціально підготували різноманітну лекційну програму та провели чимало клінічних розборів. Усього за три дні слухачі отримали змогу значно підвищити рівень своєї підготовки з новітніх аспектів діагностики, медикаментозного лікування та сучасних інтервенцій у пацієнтів із серцевою недостатністю. Вони детально ознайомилися з алгоритмами обстеження пацієнтів, отримали нові знання щодо використання сучасних методів функціональної діагностики, підготовки до кардіохірургічних та ендоваскулярних втручань.

Інтенсивна програма курсу була підготовлена за прообразом подібних програм у країнах Західної Європи, в яких взяли участь співробітники Інституту і розташованих на його клінічній базі кафедр. Успішний досвід проведення майстер-класу стане основою для підготовки нових короткотривалих курсів тематичного удосконалення лікарів із сучасних проблем функціональної діагностики, кардіології і кардіохірургії.