Спеціалізація з функціональної діагностики

На кафедрі функціональної діагностики проходить чотиримісячний цикл спеціалізації з функціональної діагностики – лікарської спеціальності, яка охоплює методи інструментальної діагностики захворювань серцево-судинної, нервової і дихальної систем.

За обсягом викладеного матеріалу, різноманітністю форм навчання цикл спеціалізації завжди є найсерйознішим випробуванням для усієї кафедри.

На цьогорічному циклі спеціалізації зареєстровано 44 слухачі з різних регіонів України. Переважно навчаються лікарі з Києва, Київської, Хмельницької, Чернігівської та Житомирської областей, є декілька слухачів з Херсонської, Полтавської, Львівської областей. Серед слухачів домінують лікарі-кардіологи, лікарі загальної практики, є також педіатри, неврологи, анестезіологи. Усі слухачі вже успішно склали комп’ютерний іспит для отримання сертифікату лікаря-спеціаліста з функціональної діагностики.

Важливою формою навчання на циклі спеціалізації традиційно є конференція слухачів з клінічного застосування методів функціональної діагностики та рідкісних клінічних випадків, у якій беруть участь усі слухачі циклу разом з кураторами груп і яка проходить упродовж трьох днів. Темами доповідей на цьогорічній конференції були діагностика і тактика ведення пацієнтів з парасистолією, гіпертрофічною кардіоміопатією, міксомою лівого передсердя, гіперкаліємією, тромбозом внутрішньої сонної артерії. Особливу увагу привернули доповіді на тему діагностики синдрому подовженого інтервалу QT.

Підготовка і проведення конференції, обговорення доповідей є одним з найцікавіших елементів навчання, який обов’язково запам’ятається кожному слухачу кафедри.