Сучасні аспекти профілактики тромбозів та емболій

01 липня 2021 року на базі Інституту серця МОЗ України відбувся онлайн-вебінар «Сучасні аспекти профілактики тромбозів та емболій». Цей захід було організовано за активної участі кафедр функціональної діагностики і кардіохірургії, рентгенендоваскулярних та екстракорпоральних технологій НУОЗ України імені П.Л. Шупика.

Мета тригодинного багатопрофільного вебінару полягала в ознайомленні лікарів різних спеціальностей iз змінами підходів до стратифікації ризику тромбоемболічних ускладнень та антитромботичної терапії у пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями. Крім співробітників кафедр і базової установи, учасниками вебінару стали слухачі багатьох циклів тематичного удосконалення і спеціалізації, проведених протягом навчального року, який завершується.

Особливу увагу аудиторії привернуло узагальнення досвіду операцій трансплантації серця та імплантації механічного серця у пацієнтів з тяжкою серцевою недостатністю. Цю тему висвітлив завідувач відділення хвороб міокарда, трансплантації органів і тканин Інституту серця МОЗ України Г. Ковтун. Новітні аспекти профілактики та лікування венозних тромбозів і тромбоемболій, у тому числі у пацієнтів з коронавірусною інфекцією, було викладено в доповіді доцента Л. Ткаченко. Модератор вебінару, завідувач кафедри функціональної діагностики професор О.Жарінов і лікар-невролог Інституту серця МОЗ України В.Бабенко обговорили суперечливі аспекти антитромботичної терапії у пацієнтів із безсимптомною фібриляцією передсердь, а також підходи до моніторингу ЕКГ у пацієнтів з інсультами нез’ясованого генезу. Окрему увагу у дискусії було приділено сучасним можливостям тромбекстракції у пацієнтів з ішемічними інсультами. Асистент кафедри функціональної діагностики Н.Ліфантьєва на клінічному випадку розкрила особливості ведення пацієнтів з гострим коронарним синдромом, ускладненим фібриляцією передсердь.

Тематичні вебінари, які регулярно проводяться Інститутом серця МОЗ України спільно з кафедрами НУОЗ України імені П.Л. Шупика, є важливою формою безперервного професійного розвитку лікарів обох установ, співробітників та слухачів кафедр. Досвід подібних вебінарів із залученням співробітників базової установи буде взято за основу при подальшій розробці кафедрами Університету програм фахових шкіл.