Конференція «Дні аритмології в Києві»

17-18 листопада 2022 року відбулася XІV науково-практична онлайн-конференція «Дні аритмології в Києві». Співорганізаторами цього реєстрового заходу традиційно стали Інститут серця МОЗ України та Національний університет охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика. Щорічні аритмологічні форуми покликані висвітлити та узагальнити найважливіші підсумки року в галузі діагностики, інтервенційного та медикаментозного лікування аритмій серця. Основною цільовою аудиторією конференції є кардіологи, аритмологи-електрофізіологи, лікарі з функціональної діагностики. Для участі в конференції попередньо зареєструвалися більше 700 лікарів різних спеціальностей з усіх регіонів України. Науковим модератором форуму є завідувач кафедри функціональної діагностики професор Олег Жарінов.

Тематика конференції охопила найсучасніші аспекти інтервенційної аритмології та медикаментозного лікування серцевих аритмій. У перший день форуму найбільшу увагу було приділено складним аспектам діагностики та лікування фібриляції передсердь та новітнім узгодженим настановам. Зокрема, було детально висвітлено аспекти базисного лікування, модифікації традиційних факторів ризику, скринінгу та ЕКГ-верифікації діагнозу, важливості контролю синусового ритму для профілактики серцево-судинних ускладнень, періпроцедурних аспектів ведення пацієнтів. Доповідачі висвітлили основні  положення європейських рекомендацій з лікування шлуночкових аритмій і профілактики раптової серцевої смерті, кардіоонкології, профілактики серцево-судинних ускладнень у некардіальній хірургії. Другий день форуму був присвячений сучасним аспектам інтервенційної аритмології: кардіонейроабляції, змінам підходів до первинної профілактики раптової смерті, ролі субклінічних передсердних аритмій, виявлених імплантованими пристроями. В рамках круглого столу було обговорено показання і періпроцедурні аспекти кріоабляції – ізоляції легеневих вен у пацієнтів з фібриляцією передсердь. Зараз цей метод лікування активно впроваджується у провідних аритмологічних центрах України.

У науковій програмі конференції взяли участь провідні спеціалісти в галузі порушень серцевого ритму і провідності з основних аритмологічних центрів, зокрема, Ю.Карпенко і Д. Сєбов (Одеський національний медичний університет), Д. Волков (Інститут загальної та невідкладної хірургії НАМН України, м. Харків), А. Ягенський (Волинський центр кардіоваскулярної патології, м. Луцьк), Д. Лашкул (Запорізький державний медичний університет), С. Федоров (Івано-Франківський національний медичний університет), М. Сороківський і У. Черняга-Ройко (ЛНМУ імені Данила Галицького), О. Грицай (Інститут серця МОЗ України), Б. Кравчук (НІССХ імені М.М. Амосова НАМН України), О. Парацій (клінічна лікарня «Феофанія»). Активну участь у науковій програмі взяли співробітники кафедри функціональної діагностики НУОЗ України імені П.Л. Шупика (О.Жарінов, В.Куць, Н. Ліфантьєва, Л. Ткаченко).

          Успішне проведення конференції свідчить про надзвичайно активну роботу та згуртованість аритмологічних центрів в Україні із впровадження новітніх підходів з діагностики та лікування аритмій і блокад серця, підготовки фахівців з електрофізіології серця, безперервного професійного розвитку кардіологів та лікарів суміжних спеціальностей. Протягом двох тижнів запис форуму буде доступний для перегляду на каналі Youtube.